Nanotechnologie
na ochranu povrchů
Menu
604 723 723
Po - Pá: 9:00 - 15:00
Menu
Nevíte si rady?
tak to zobraz tady
+420 604 723 723 (Po - Pá: 9:00 - 15:00) info@pikatec.cz
  1. Hlavní stránka
  2. Nanoblade

Nanoblade

Nože Pikatec Nanoblade a jejich možnosti

Každý hokejista by si přál mít ideální brusle, a to jak rychlé, tak i obratné. Ideálně rychlé, jako rychlobruslaři a obratné tak, jak si každý hokejista určuje broušením.

Jenže obojí vlastnosti se vzájemně vylučují. Rychlobruslař s hokejistou určitě vyhraje na rychlost. Má mnohem delší hrany a tím i rychlost. Problém nastane, má-li rychlobruslař prudce změnit směr, například zabrzdit u mantinelu. To se mu zcela jistě nepovede a následky si každý jistě dovede představit.

 

Hokejista má obratné nože, a ještě si je vylepšuje zvyšováním poloměru žlábku, který se na noži hokejového nože vybrušuje a někteří dokonce mění geometrii hokejových nožů tím, že ubrušují paty a špičky do většího zahnutí nože, takzvané „kolíbky“. Díky tomu se mohou na ledě ještě lépe otáček kolem dokola, když manévrují na místě. Tím ale zkracují délku styčných hran a potažmo významně ztrácí na rychlosti při bruslení.  

"Kolíbka"

Musí si tedy vybrat, buď rychlost, nebo obratnost a samozřejmě zbývá kompromis obojího.

Vše je tedy v broušení. Na stadionech se brousí po celém světě na běžných bruskách. Jsou to, co přesnosti průměrné stroje, které vybrušují velmi hrubým kotoučem do nože brusle zvolený rádius. Samozřejmě tím, jak se brusný kotouč obrušuje a zmenšuje se na průměru, klesá i jeho obvodová rychlost, což ještě zhoršuje finální výsledky brusu. Nemluvě o tom, že mnoho brusek je špatně seřízeno, brusiči mnohdy nekvalifikovaní a výsledky broušení jsou pak tristní. Mnoho hokejistů bere dobrého brusiče stejně vážně, jako podnikatel dobrého právníka.

Vždyť nůž je pro hokejistu něco jako pneumatika pro auto. Co vám bude platné Ferrari, pakliže na nich budete mít obuty nekvalitní pneumatiky a vůz nebude držet v zatáčkách.

Specializovaná patentovaná nano bruska společnosti Pikatec se pohybuje ve velkých přesnostech svých brusných zařízení k čemuž využívá místo čepů velmi přesná japonská ložiska, naprosto přesné lineární posuvy a precizní seřízení součástí brusky ve třech osách. Samozřejmostí je elektronika, která hlídá konstantní obvodovou rychlost, nastavuje parametry pro ten, který brusný kotouč, včetně času a přítlaku broušení. Hlídá také orovnávání brusného kotouče diamantem.

 

Bruska

Pakliže chcete proniknout do nanosvěta, tak vám nic jiného nezbývá. Tam, kde je u běžné brusky několik desetin milimetru v toleranci, tak pro nanodrážkou je setina milimetru problém. Během broušení se musí v danou chvíli i měnit rychlost otáček, posuvu i přítlak. Jinak požadovaného výsledku nedosáhnete. Vše hlídají velmi přesné senzory.

Výsledkem je opět patentovaná, velmi ostrá, jemná plocha bez otřepů na hranách, která v kombinaci s velikým poloměrem drážky umožní rychlý skluz v přímém pohybu, tak i velmi pružný pohyb ve směru příčném. Představte si, že stojíte rovně na bruslích a někdo do vás ze strany strčí. Na běžných nožích by se nože zadrhly o led a vy byste upadli. Na nanodrážce se jednoduše rozjedete do strany a pojedete do té doby, dokud budete chtít. Poté lehkým náklonem nožů do strany, se nože plynule přenesou na velmi ostré hrany a nůž začne brzdit. Pakliže nakloníte nůž asi o 7-10°, nože se okamžitě zastaví. 

 

To je pro hokejistu významný moment! Je totiž velmi obratný a tím se může začít měnit geometrie nožů a samozřejmě prodlužovat hrana. Tím, a v kombinaci s nanodrážkou se začne významně měnit rychlost hokejisty při zachování obratnosti.

Tím, že nůž v místě styku tzv. nedrhne, ale volně a tiše klouže, hokejista se při vlastním bruslení nenadře, protože nemusí překonávat žádný odpor. Šetří tím svou energii a výdrž.

 

Logicky pak nasává další fakt, kdy máme velmi ostrou hranu (asi 8x ostřejší, než standardní hrana konvenčního broušení) při brždění a zároveň dlouhou. I při náklonu tedy jedeme po dlouhé hraně a ne, jako v případě zmíněné „kolíbky“. Hrana nás tedy logicky lépe drží v náklonu! Společnost Pikatec si tedy mohla dovolit významně zvýšit výšku nože a tím umožnit výrazně vyšší náklon bruslaře v zatáčce. 

 

Je nutné zmínit, že nože jsou sice rychlejší i obratnější, ale na druhé straně i díky vlastnostem nožů Pikatec Nanoblade, může být hokej bezpečnější zejména v krkolomných situacích, kdy hráč stojí například na jedné noze po střetu v brankovišti, má rychlost a řítí se bokem na mantinel. Pakliže neztratí rovnováhu, může i na jedné brusli manévrovat, změnit směr a vyhnout se překážce či prudce zastavit. Jestliže se nůž zadrhne na hraně, padáte a nekontrolovatelně se řítíte na mantinel. V případě Nanoblade můžete klidně až 3 metry příčně sklouzávat, do té doby opět chytit stabilitu a celou situaci ustát bez pádu.

Další vlastností nanodrážky je, že se chová jinak než běžná drážka. Rychlobruslaři mají velmi tenké nože. Využívají především hrany a stále jezdí v jednom směru. Proto mají nože ohnuty nalevo, ale to není podstatné. Nože jsou tenké a dlouhé, aby „nedrhly“ při jízdě a nezpomalovaly závodníka. Je to jako s pneumatikami, širší pneumatika lépe drží v zatáčce, ale má velký valivý odpor a klade tak požadavky na výkon motoru. Nanodrážka Pikatec však díky skvělým vztlakovým vlastnostem skvěle klouže po ledě a široký nůž jí tedy vůbec nevadí.

Kromě toho se díky šířce nůž v případě měkkého (nekvalitního) ledu neboří a nezvyšuje tak další energetické nároky na hokejistu.

A další vlastností je tím ostřejší geometrická hrana nože Pikatec Nanoblade. Běžný nůž má díky své konstantní šířce 3mm, hranu 90°. Nože Pikatec Nanoblade mají díky rozšíření nožů ze 3mm na 4,5, resp. 5,0mm hranu 87°.

 

Neposlední výhodou nožů Nanoblade je výdrž nožů z pohledu potřeby broušení. Běžný nůž se brousí 1-2x týdně, zatímco Pikatec Nanoblade 1x za 1-2 měsíce, pakliže hokejista neztupí nůž o jiné železo (jiný nůž či branka). Je to dáno také tím, že použitý materiál na nože Pikatec Nanoblade je prvotřídní drahá nožířská ocel 1.4116, kterou mj. používají přední světoví výrobci k výrobě profesionálních nožů pro kuchaře, která se tepelně upravuje v celé tloušťce nejmodernějšími technologiemi v zahraničí a nakonec povrchově povlakuje ve vakuu pomocí plazmy diamantovou vrstvou o tvrdosti okolo 3.000 dle Vickerse. Společnost Pikatec vsadila na kvalitu bez kompromisů.

Tím se logicky významně prodlužuje životnost nože, a to až na 6násobek oproti běžným nožům.

 

 

Navštivte aplikační centrum ve vašem okolí
Navštivte aplikační centrum
Všechny pobočky
Přihlašovací formulář
Přihlašovací jméno:
Přihlašovací heslo:




Zapomenuté hesloNová registrace
Můj účet
OdhlásitObjednávkyNastavení účtu
českyenglishSlovensky